Open source

Както писах преди време стария ни лаптоп се счупи. Около седмица или две след като се кандардисвахме дали ще взимаме нов или не, аз не издържах и го оправих. Как? Много просто - оказа се че SSD-то не е съвместимо с SATA драйвера на дъното и Windows sucks затова Линукс!


И така, минахме през специалната дистибуция на OCZ за оправяне на фърмуера, Ubuntu 10.4, Fedora FEL, безуспешен опит да буутна от тъпото ECO-CD с Mint  и накрая след крашване на 10.4 окончателно се спряхме на Ubuntu 12.4 LTS.

Като за това за което ползваме лаптопа дистрибуцията е много повече от адекватна. Големият зор с 10.4 беше да подкарам камерата и уайърлеса, но тук всичко си тръгна от самосебе си. Лаптопа буутва за между 14 и 17 мисисипита (1 мисисипи, 2 мисисипи и т.н.) и заспива за 5. Единствения "недостатък" е че батерията се харчи много по-бързо от колкото под Windows.

Еваларка най-накрая безпроблемна домашна дистрибуция като за лаици. Мисля че рано или късно ще си минем изцяло на Линукс. Единствения недостатък който виждам в момента са игрите, но аз и така не съм голям геймър, а и тук си намерих класики като Star Control 2(The Ur-Quan Masters), Transport Tycoon Deluxe, Beneath a Steel Sky и незабравимата класика Sopwith.

И така имаме си изцяло линукс машина!



Последно време ми излиза доста некохерентно ... незнам какво се случва.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации