Пазарна икономика (ехо-гномика) и скритата ксенофобия.

Това си е оплакване. Така че, ако не ви се слуша, четете на ум!

От известно време се оглеждаме за кола. Автомобил ... нещо като пазарска чанта на колела. Не много старо, не много ново.Основен фактор – евтино за поддръжка и придобиване. От както сме тук (С.Ирландия) се оглеждам по сайтовете заколи и в общи линии направих няколко основни извода. А именно:

  1. . Хубава кола втора ръка струва около 6000 паунда
  2. . Голфа си е голф и тук – неоправдано скъп спрямо сходни модели на други марки.
  3. Повечето коли(втора ръка) нямат климатици.Може би е заради времето. Все пак заради единия ден лято не си струва да имаш климатик. Хайде сега. Един ден може да се кара с отворени прозорци.
  4. Застраховката е много важен фактор при купуване на кола.

И така. От начало се бяхме концентрирали върху нещо от типа на Алмера, модел 2006, на около 60 – 100 хиляди километра. Оглеждах и за C2, C3, Клио, Меган и всякакви други коли тип семйни, но се отказах(аз) от супер малките, защото колото и да са удобни за паркиране между две кофи за боклук, надали ще ми се наложи да го правя много често(пред блока си имаме паркинг, пред работа има паркинг...) .

След като започнахме да се оглеждаме за кола, решихме да видим и колко ще ни струва да я застраховаме. (Започваме да се въртим около тезата вече.)

О! Ужас! Застраховката не само че е задължителна, но и е ужасно скъпа! Според цената на Алмерата, която бях харесал първоначално, излиза, че за една година трябва да платим Алмера и половина за застраховка! ОК, сменяме колата ... C1 1.1 60 коня. Застраховката е ... 150% от цената (мамицата ви келтска!). КИА пиканто. 1.0 – 50 коня. Застраховка – 150% от колата! Ей, хич не са прости!*

Какво се оказва. Ако си млад шофьор, трябва да плащаш по-голяма застраховка. Ако не си млад шофьор и нямаш катастрофи, получаваш отстъпка. НО! Ако си опитен шофьор от ДРУГА държава, независимо, че имаш над 10 години опит, трябва да плащаш колкото трима млади шофьори.

Ето тук идва и пазарната част на икономиката. Застрахователите са алчни по подразбиране, но когато намерят човек който няма друг избор, експлоатират ситуацията до край. Не че НЕ МОЖЕ да се застраховаш, просто е много скъпо. Така че търсене има, следователно и цената се покачва до нива, които новопристигналите могат да платят, въпреки че няма да им хареса хич. Един вид застраховката е еластичен подукт.

Лошото е, че е НЕЗАКОННО да се кара без застраховка, което означава, че цените потенциално могат да станат непосилни. Затова застрахователите ги държат на ниво, от което клиента е възмутен, но поради липсата на избор е длъжен да приеме. Ехо-гномика в действие.

Ето сега, много ми се иска да постъпя като израелец и да се разкрещя в лицето на застрахователя, че е антисемит. Не че ще помогне. Даже няма да ми олекне.

_______________

*- идеята е, че колкото е по-малка колата, толковва е по-евтино да се застрахова (уж).

Коментари

Популярни публикации