Матрицата, EMP, странните слънчеви очила и плагиатството

В момента препрочитам една книжка от '83. Книгата е на Уилиям Гибсън и се казва "Neurmancer". Последно я четох някъде в края на миналия век и си спомням, че ми направи впечатление, но не особено много. Тогава си падах повече по пукотевиците :)

Както и да е. Вече е 21-ви век и "Матрицата" е факт. Имам предвид филмите. Сега като препрочитам "Neuromancer" попадам на много съвпадения, които като че ли са направо взети от книгата. Героите са същите, но с други цели в живота... е... почти. Главния герой си има спътница, която може да ступа всеки по пътя. Има си и ...хмм... интересни "слънчеви очила". Има колония, която се казва "Zion" и има изкуствени интелекти, които убиват хора. Думата "матрица" се споменава много често, както и доста често се използват онези кабели за закачане към матрицата, само че в книгата са много по-нежни (кабелите... поне аз така си ги представям).

Та съвпаденията са много... чудя се дали някъде в "Матрицата" се споменава, че са ползвани мотиви от книгата. Нищо лошо де, все пак доста от писателите фантасти ползват назаем технологии измислени от колегите им, но в случая е просто твърде много.

А може би просто беше време да напиша нещо в блога :)

Коментари

  1. Е-е-е най-после ъпдейтна :) Помислих, че блога си го зарязал.

    А във википедията пише за тази книга:
    "the most famous early cyberpunk novel and winner of the science-fiction "triple crown" — the Nebula Award, the Philip K. Dick Award, and the Hugo Award."

    :) яко

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации