Мениджър или мениджър - част 1

Според теорията ми за мениджърските споcобности, хората не са мениджъри, освен ако са. Или по-надълго : Трудно е да си добър мениджър ако просто не ставаш за това. За съжаление последно време всеки (почти) иска да е мениджър на каквото и да е, стига някъде в титлата или описанието на длъжността да пише "мениджър". 
В повечето случаи, обаче, се оказва, че обяснена с прости думи, длъжността не включва никакви мениджърски дейности и тази част от титлата може просто да се премахне. Например "мениджър продажби" = "продавач",  "офис мениджър" = "секретар", "support desk manager" = "custommer support" (= "homo miserabilis").

Добре де, има мааааалка разлика, но тя е толкова несъществена, че няма как да се опише. Един вид "офис мениджър" не е същото като "старши секретар", но не е и точно "секретар", а е някъде по средата. Ни риба ни рак (за тези които са били в казарма, най-точно мога да го обясня с "ефрейтор").

Моето виждане по въпроса за мениджърската длъжност е, че такава трябва да има, но да не се раздава на всеки. Повечето хора са виждали комиксите с Дилбърт или поне са чували за тях. Много са гледали сериали от типа "IT crowd" или филми като "Office space". За съжаление точно тези "комедии" са ама наистина много, ама много реални от гледна точка на това, какви са повечето мениджъри (поне тези с които аз съм имал досег). 

И за да не обиждам Мениджърите, ще добавя, че има и изключения и то такива, на които може само шапка да им сваляш. Но моят тесен мироглед и житейски опит ме е срещал с повече мениджъри отколкото с Мениджъри.

Коментари

Популярни публикации